Внимание!
В интернет-магазина на Harlexmarket.com можете да пазарувате денонощно и във всеки ден от седмицата. Оформянето на поръчката не зависи от присъствието в мрежата на оператор-консултант от Сервизно обслужване. Работно време на Сервизното обслужване е от 9:00 до 18:00 часа (българско време), от понеделник – до петък. Почивни дни са – събота и неделя и празници.Ако имате въпроси в неработно време на Сервизното обслужване, препоръчваме ви внимателно да прочетете раздела Помощ в нашия сайт. Там ще намерите основната информация относно работата със сайта. Ще намерите точни отговори на интересуващите ви въпроси. В случай на необходимост, винаги можете да използвате формата за обратна връзка и да зададете определен въпрос на нашия оператор-консултант. Ще получите изчерпателни отговори на всички въпроси касаещи нашия проект.Как да поръчам продукт?Вие трябва:
  1. Да изберете продукт и да прецените дали ви подхожда;
  2. Да добавите продукта в специална кошница и да оформите поръчката;
  3. Да платите продукта и доставката.
След плащането, когато парите постъпят при нас, нашите служители веднага ще започнат изпълнението на поръчката на клиента.Ние сме задължени:
  1. Да транслираме поръчката ви към китайския сайт;
  2. Да проверим цялостта на продукта и дали съответства с описанието, което е дал продавачът;
  3. Статусът на поръчката можете да видите в "Моят офис" и да настроите известяване по пощата. Ние обединяваме вашите покупки в една пратка и я изпращаме по избрания от вас начин.
На вас ви остава:
Да получите пратката на посочения от вас адрес или «в най-близкия» пощенски клон (в зависимост от избрания от вас начин за доставка).И така, вие сте избрали продукт, неговия цвят и размер. Добавете го в кошницата и оформете поръчката. Това става за няколко минути.  Прочетете страницата " Как да поръчам". Ще получите имейл с информация за плащане и тогава ще можете да платите. Платете чрез удобния за вас начин:
  • Вижте страницата ПЛАЩАНЕ
      

  •  
Можете да промените списъка с продукти или да се откажете от тяхната доставка преди да сте платили.Изпълнението на поръчката започва едва след като е потвърдено плащането от нашите специалисти Мониторинг на състоянието на поръчката За ваше удобство всяка поръчка след оформянето й притежава свой конкретен статус, благодарение на който можете във всеки един момент да проверявате на кой етап от изпълнението се намира поръчката ви. За да направите това първо трябва да влезнете в Моя офис и проверите статуса:Отмяна на поръчкатаВсички поръчки, които имат статус «Чакащи плащане» (тоест не са платени), могат да бъдат отменени.Уточняване на информацията по поръчката, стокатаОператорите от службата за работа с клиенти са винаги готови да отговарят на вашите въпроси свързани с изпълняването на поръчките ви, а също и да уточняват нужните ви подробности за конкретни продукти. Online-консултациите се предоставят след назначаване на статуса «В обработка».Работно време на операторите - от понеделник до петък, от 9:00 до 18:30 (българско време). Ако оставите своя въпрос в неработно време, операторите ще ви отговорят веднага, след като започне следващият им работен ден.