Ние ценим всеки клиент, затова нашата фирма работи максимално ефективно и качествено.Служителите ни прекрасно разбират, че има група от клиенти, които се нуждаят от особен индивидуален подход. Някои са нетърпеливи, не могат да чакат да се освободи операторът, който обслужва поръчката им и да отговори на интересуващите ги въпроси. Други желаят закупените продукти да бъдат опаковани в подаръчна опаковка. Трети са недоволни от асортимента от услуги, които се предлагат. Четвърти са недоволни от цената. Пети не ги устройват начините за заплащане. Шести изискват да им бъдат оказани ред допълнителни услуги, които не са указани в сайта.Уважаеми Клиент, нужно ни е да знаем вашето лично мнение.
Може би искате да промените нещо или да го подобрите?

Именно вие ще забележите някоя подробност, която е несъществена за нас, но за вас е много важна.Всички сме живи хора, а не роботи.
Всички допускаме грешки – това е характерно за хората, което ни отличава от роботите. За разлика от тях, хората могат навреме да осъзнаят и поправят допуснатите грешки и от това да станат по-добри.На опитът ви да се свържете с нас, никой не ви отговори?
Никой не вдигна телефона?
В чата въпросите ви са останали без отговор?
Не сте доволни от това, че след проведения разговор с консултанта, не ви е дал точен и изчерпателен отговор на ваш въпрос?Не сте доволни? Имате препоръки?
Лесно ще се свържете със специалистите. Само попълнете формата http://harlexmarket.com/bg/tools/question , намираща се на тази страница. В нея опишете възникналия проблем и оставете препоръки. Да не забравите да оставите данните си, за да получете отговор.